Novinky o kostech

28.9.2010

Dr. Steve Kerrigan z irské Royal College of Surgeons s kolegy z Trinity College v Dublinu objevili popsali působení proteinu Spa, který se vyskytuje na povrchu bakterií Staphylococcus aureus. Na kůži a v nose běžně se vyskytující mikrob může způsobit zánětlivé hnisavé onemocnění kostí, osteomyelitidu, při níž dochází k úbytku kostní tkáně. Klíčovou roli v tom hraje zmíněný protein. Dostane-li se s ním kostní buňka do styku, spustí se procesy, které vedou k jejímu samovolnému odumření, čímž se vytváří prostředí vhodné pro růst bakterií. Zablokováním proteinu Spa by bylo možné léčit osteomyelitidu v těch případech, kdy antibiotika selhávají.

Susana Balcells a Daniel Grinberg se svými kolegy z Barcelonské univerzity identifikovali variantu genu, který je spojen se vznikem osteoporózy (řídnutí kostí), která se objevuje u žen po menopauze.

V rámci projektu TiFoam, který koordinuje Dr.-Ing. Peter Quadbeck z Fraunhofer-Instituts für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung (IFAM) v Drážďanech, se podařilo připravit porézní slitinu o složení Ti6Al4V, která je velmi vhodná pro zhotovení kostních implantátů. Její příprava není snadná. Póry v polyuretanové pěně se vyplní titanovým práškem s pojidlem. Za vysoké teploty se plast odpaří a slinutím vznikne žádaná slitina. Práce v intertní atmosféře je nezbytná. Titan je třeba za vysoké teploty chránit před kyslíkem i dusíkem, protože jeho sloučeniny s těmito prvky by způsobili zkřehnutí slitiny.

 
Odeslat komentář k článku "Novinky o kostech "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Novinky o kostech " e-mailem

Diskuse/Aktualizace